Vtisi

Barbariga (Mitja, julij 2022)

Barbariga (imenovana tudi Nova Barbariga) je apartmajsko naselje na jugozahodni obali Istre, med Rovinjem in Pulo, oddaljeno dobrih 250 kilometrov od Jesenic. Administrativno spada v občino Vodnjan.

Področje današnje Barbarige in sosednje Betige je bilo gosto naseljeno že od Antike (1. stoletje), pa vse do zgodnjega srednjega veka. Tu so pridelovali oljčno olje in tkanine iz ovčje volne. Prav tako je bila tu tudi livarna. Do 16. stoletja se je naselje imenovalo Punta Cissana. V 16. stoletju (torej v srednjem veku) se je v to okolje iz Benetk preselila družina Barbarigo, ki je izkoriščala plodno zemljo v tem prostoru. Tako je Barbariga dobila današnje ime. Nekateri viri navajajo, da je dobila ime po rtu v bljižini, vendar je rt verjetno dobil ime prav po omenjeni družini. Potomec omenjene družine je bil Sveti Grgur Barbarigo, kardinal Padove. Po njem je znano načelo: Delajmo, počivali bomo v raju. Papež Ivan XXIII. ga je imel za svoj duhovni vzor.

Danes Barbarigo sestavlja okoli 1.500 apartmajev s kapaciteto 6.000 ljudi. Zanimivo pa je, da čez celo leto tu živi manj kot 10 (deset!) ljudi. Apartmajsko naselje ima značilno belo barvo fasade z rdečimi istrskimi strešniki. Zgrajeno je bilo po letu 1980. Naselje se je že praktično zlilo s sosednjim naseljem Betiga. Večina lastnikov apartmajev v Barbarigi je iz Slovenije.

Razlog, da je Barbariga sredi skoraj nedotaknjene narave je ta, da je bilo to področje zaščiteno zaradi bljižine Titovega prebivališča na Brijonih (čas Jugoslavije).

Barbarigo z ene strani obdaja čisto sinje modro morje, z druge strani svež zrak iz naših Alp in bližnje Učke zagotavlja prijetno hladne noči, od zgoraj pa jo podnevi nežno boža bleščeče zlato sonce. Tu ni visokih gozdov in trdo senčnih zavetij, pa vendar rastje skupaj z glasnim napevom neumornega zbora škržatov, ponuja mehko in prijetno senco.

Stara Barbariga

5 minut vožnje od apartmaja DFB Jesenice se nahaja Stara Barbariga, oziroma plaža Veliki pomol. Do te zanimive točke vodi peščena cesta skozi olivni nasad.  Ta kraj je sicer zelo oblegan, velik betonski pomol tudi vedno dovolj poln kopalcev, pa vendar je tam zelo lepo, nekaj posebnega.

Lučica Peroj

Iz Jesenic se proti Barbarigi pripeljemo skozi Vodnjan in Peroj. Zadnja »civilizacija«, pred Barbarigo se imenuje Lučica Peroj (Lučica Portić).

Lep zalivček, ki je je tudi izhodišče za 4,5 kilometrsko peš (ali kolo ali skiro…) pot do Fažane, s pogledom na brijonsko otočje. Pot vseskozi vodi tesno ob morju, vzdolž poti pa je vseskozi urejena in obiskana obala, posejana z obalnimi lokali.

Lučica Peroj je pomembna tudi zato, ker tam lahko nabavimo ribe, saj zjutraj tam ribe iz svojih bark prodajajo lokalni ribiči, tudi »model«, ki čez dan kelnari v kafani ob privezu.

Ribarnica Barbariga

Če zamudite ali kako drugače zgrešite ribiče v Lučici Peroj, kadar pač sploh so tam, je zelo dobra in stabilna opcija za nabavo rib mobilna ribarnica v Barbarigi nasproti recepcije. Tja vsakodnevno prihaja možakar z malim dostavnim vozilom in prodaja ribe od 9:30 do 11:00. So malo dražje, kot ste jih navajeni kupovati v siceršnjih ribarnicah, vendar tam daleč okoli težko pridemo do rib in je to dobra opcija. Poleg tega so ribe (in ostali morski program) vedno sveže in res kakovostne. Dagnje (klapavice) mi je možakar pregledal eno po eno, tako da ni bilo odpadka, kot je sicer vedno. Okoli polne lune ne računajte na sardele, je pa vedno na razpolago ves gojeni program. Hrvaške gojene ribe (večinoma orade in brancini) slovijo po zelo dobrem približku ulovljenim, cenovno pa so zelo dostopne.

Sadje in zelenjava

Sadjar oziroma zelenjavar v Barbarigi je prijeten možakar. Ponuja dovolj kakovostno sadje in zelenjavo, mogoče malenkost draže ali celo enako, kot bi ga dobili, če bi se ponj peljali zelo daleč – blizu pač ni ničesar. Žal v bližini ni kmetij oziroma domačih ponudnikov. Širše območje, čeprav izjemno rodovitno, je bilo v času Tita (Jugoslavije) popolnoma izolirano in tam ni neke kmetijske tradicije, kot je bila ravno na tem območju stoletja prej. Za večino stvari, ki vam v Barbarigi ne zadostujejo, morate namreč v Vodnjan, kar pomeni cca. slabih 20 minut vožnje v eno smer. Če seštejete gorivo in čas, ki bi ga lahko porabili drugače, je vsaka opcija v Barbarigi v ekonomskem smislu zelo dobra.

Sveta Foška

Cerkev Svete Foške v neposredni bljižini Barbarige je bila zgrajena nekje med letom 600 in 1100. Posvečena je bila mladi mučenici, rojeni v plemiški družini v Raveni, ki je bila obglavljena pri svojih petnajstih letih, ker se ni odrekla krščanski veri v takratnem rimskem mnogoboštvu. V okolici cerkve so močne energijske točke, ki botrujejo čudežnim ozdravitvam. Značilna je zanositev žensk, ki pred obiskom cerkve niso mogle zanositi, blagodejno pa energija vpliva predvsem proti revmatizmu, pa med ostalim tudi na ozdravitev od različnih zasvojenosti, predvsem droge. Sveta Foška je sicer zaščitnica proti glavobolu, artritisu, revmatizmu, depresiji in zaščitnica mladine. O čudežnih ozdravitvah pričajo različni zapisi, prvi iz leta 1651, pa vse do danes, ko na tisoče ljudi priča o čudežnih ozdravitvah. Sveta maša je v baziliki Svete Foške vsako prvo nedeljo v mesecu ob 16:00, energijske točke pa so menda vse okrog cerkve.

Bil sem tam in lahko rečem, da me je ob obisku in obhodu cerkve preveval nek poseben mir, nekakšen občutek spokoja. Nisem obremenjen z religijo, prav tako ne verjamem nekomu kar na prvo žogo, ali nečemu, kar nekje piše. Pa vendar gre za izjemno zanimivo in pozitivno izkušnjo. Tja se bom še vrnil.

Apartma DFB Jesenice

Naš apartma stoji v pritličju na začetku enega od krakov, ki sestavljajo naselje Barbariga. Ima svoje edinstveno dvorišče s kamnito mizo z vrtnim kaminom.

Vhod na dvorišče z vrtom krasi lep portal. Nadstrešek nad podestom pred vrati iz apartmaja na vrt nudi lepo senco za uživanje preko celega dne. Vrt pred soncem ščiti gost borovec, ki se bohoti nad njim.

5 kakovostnih vrtnih stolov zagotavlja udobje sedenja oziroma poležavanja v mehki senci. Čvrsta in dovolj velika vrtna miza pa zagotavlja dovolj prostora za pripravo in zaužitje obrokov v prijetni senci.

Apartma nima klime, vendar jo niti ne potrebuje. Čez dan je v apartmaju prijetno hladno, prav tako ponoči. Govorim o terminu sredi julija. Apartma je zračen, razmeroma zelo prostoren, ter lepo opremljen.

Kuhinja je dovolj velika, velik samostoječ hladilnik ima veliko hladilno skrinjo, TV aparat je nameščen na steno in omogoča predvajanje DVD ploščkov in USB ključev ter internetnih vsebin. Apartma ima namreč dostop do interneta, ki je razmeroma kar dovolj hiter.

Omrežje apartma

Ime omrežja: DFB Jesenice
Geslo: narcisa22

oziroma za tiste z napravami 5G:
Ime omrežja: DFB Jesenice 5G
Geslo: narcisa22

Prav tako je bil letos (2022) nabavljen nov udoben in prostoren raztegljiv kavč. Damjan je poskrbel, da ima apartma v osrednjem delu dovolj vtičnic za napajanje različnih naprav (telefonov, tablic…), kar sicer v takih apartmajih iz obdobja pred digitalizacijo ni bila praksa.

Kopalnica z WC-jem je lepo urejena, ima tudi svoje manjše okno. Pritisk vode je odličen, saj je apartma spodaj in na začetku vozlišča. Boiler je dovolj zmogljiv tudi za večje število uporabnikov.

Parkiranje

DFB Jesenice ima v Barbarigi svoje lastno parkirišče. To parkirišče je v neposredni bljižini apartmaja, pokrito z mrežo, ki zagotavlja prijetno senco našemu jeklenemu konjičku. Ni čisto neposredno pred apartmajem, vendar je res  hudo zelo udobno blizu. Številka parkirišča je: 1341, in ne tista, kot piše v starih navodilih v apartmaju – tista številka je iz časov, ko je bil parkirni prostor najet, zdaj pa imamo svojega z omenjeno številko. Pišem zato, ker to ni nikjer v apartmaju zabeleženo in sem ga sam iskal, dokler nisem poklical v Dom. 😊

Cene (2022)

Cene v Barbarigi so normalne. Že res, da je v trgovini vse dražje, kot je sicer v naših domačih trgovinah, vendar je to nekako pričakovano. Cene v restavracijah pa so zelo ugodne, glede na pričakovanja. Dnevno kosilo (juha, glavna jed – 4 opcije, solata, sladica) v eni izmed restavracij stane 58 kun, kar za dve osebi z brezalkoholno pijačo znese 150 kun. Kava (esspreso, podaljšana…) v kavarni na obali stane 10 kun. Kepica sladoleda stane 10 kun. In tako naprej… Res zelo sprejemljivo.

Kaj mi ni všeč?

Ni mi všeč, da moram apartma zapustiti in se vrniti domov ☹

Saj seveda velja: dom, sladki dom. Pa vendar sem se v apartmaju v Barbarigi počutil izjemno dobro. Želim si, da bom nekoč spet imel priložnost priti na vrsto za najem. Vsem sodelavkam in sodelavcem, ki bodo tu bivali, želim dobro vreme, toplo morje in dober tek med okusnimi delicijami jugozahodne Istre.

P.S.:

Rožmarin lahko naberete na začetku naselja, kjer je manjše parkirišče. Lovor sem pa odtrgal v bljižini apartmaja, kjer je pri enem od apartmaju štrlel iz ograje 😊 Ta dva zelišča sta bila tudi temelj za moje kulinarično igranje med dopustom, ki se je pretežno vrtelo okrog morskega programa 😊

Scroll to Top
Skip to content