O nas

Zgodovina ustanove

Navajamo nekaj utrinkov iz zgodovine Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice, za boljšo predstavo o času in dogodkih od ustanovitve do leta 1954 (povzeto iz arhiva doma).

19.marca 1937 je bil na seji občinskega odbora Jesenic sprejet sklep, da se zgradi dom za onemogle starejše občane, ki bodo na večer svojega življenja deležni popolne oskrbe.

Za postavitev doma je prišlo v poštev cerkveno zemljišče na Pisarjih, na skrajnem zahodnem delu Jesenic, kjer danes stoji dom. Izkop zemljišča so pričeli 25. oktobra 1938, zgradba pa je bila v surovem stanju pod streho 28. aprila 1939.

Dom je z delovanjem pričel 1.oktobra 1940, ko je bila zgrajena prvotna stavba s kapaciteto 50 postelj. Dom je bil takrat namenjen revnim in bolnim občanom, ki niso mogli živeti sami oz. niso imeli nikogar, ki bi zanje lahko poskrbel. V stavbi, ki ni bila od začetka polno zasedena, se je nahajal tudi otroški vrtec. Postrežbo in vsa druga dela so prevzele sestre de Notre Dame iz Šmihela pri Novem mestu. V prvem letu delovanja je bilo v oskrbi mesečno od 20 do 25 oskrbovancev…. preberi več >


Lokacija

Dom stoji na obrobju mesta, vendar dovolj blizu avtobusne in železniške postaje, pošte, cerkve, banke in velikega nakupovalnega centra. V neposredni bližini sta bolnica in zdravstveni dom ter oskrbovana stanovanja. Stavbe doma so nameščene v lepem, zelenem in mirnem okolju. Edina pomanjkljivost je pomanjkanje ravnih površin. Z urejanjem dvorišč in parka, stanovalcem omogočamo bivanje zunaj, ob pomoči in sodelovanju prijaznih in prizadevnih zaposlenih delavk in delavcev. 

Začetek delovanja

Z delovanjem je začel v letu 1940, ko je bila zgrajena prvotna stavba s kapaciteto  50 postelj. Dom je bil takrat namenjen revnim in bolnim občanom, ki niso mogli živeti sami, sorodniki pa zanje niso zmogli poskrbeti.


Lokacija ustanove

Dom stoji na obrobju mesta, vendar dovolj blizu avtobusne in železniške postaje, pošte, cerkve, banke in velikega nakupovalnega centra. V neposredni bližini sta bolnica in zdravstveni dom ter oskrbovana stanovanja.


Kapacitete ustanove

Dom razpolaga s 74 enoposteljnimi sobami in 63 dvoposteljnimi sobami. Sobe so opremljene, vendar pa stanovalci, v okviru možnosti, sobo lahko opremijo z lastnim pohištvom.


Scroll to Top
Skip to content